In dit tijdsgewricht zijn met de huidige bouw- en installatie techniek door digitalisering concrete en doeltreffende stappen te maken, wij spreken dan ook van een transformatie momentum.
De vooruitgang van de “digitale technologie” staat niet stil, sterker nog, gaat alsmaar sneller de vastgoedsector kan hierin aanzienlijke stappen maken. De ontwikkeling van Digital Asset Sensoring biedt mogelijkheden op tal van terreinen zoals vervuiling, slijtage door erosie, degradatie en transmissie verliezen.
Sensoren fungeren als een “digitale” huid van een gebouw en zorgen ervoor dat transmissie verliezen, degradatie, vervuiling, veroudering en slijtage door erosie worden gedetecteerd en toekomstig preventief onderhoud in een vroeg stadium kan worden voorspeld.
Sensor ontwikkelingen die actueel zijn:
- Slimmer (Multi Mesuring)
- Nauwkeuriger (Self Calibration)
- Sneller (Sensor Fusion)
- Draadloos (5G)
- Veiliger/anticipatie (Predictive)
- Zelflerend (Robotic Technology)
- Kleiner (Nano Technology)
Het vaststellen van de vastgoedstrategie, investeren, consolideren of verdisconteren, zal meer en meer bepaald worden door het genereren van de exploitatie data.
De conditie van de bouwkundige gebouwschil wordt door Digital Asset Sensoring gemonitoord. Dit zijn zeer betrouwbare waarden bepaald door indicatoren waardoor op voorspellend- en preventief onderhoud/renovatie kan worden geanticipeerd.
Vastgoedeigenaren, vastgoedbeleggers & assetmanagers zullen de komende jaren een transitie doormaken in de benadering en beoordeling van de conditiemetingen vastgoed.
Digital Asset Sensoring marktstrategie!
De doorontwikkeling van Digital Asset Sensoring is opgedeeld in drie pijlers:
- DAS Now
- DAS Progress
- DAS Future
Door deze categorie definities worden de beoogde doelstellingen omschreven, wat kan op korte termijn worden gerealiseerd, DAS Now. Welke doelstellingen hebben een doorlooptijd nodig, DAS in Progress. En welke doelstellingen hebben wij op langere termijn in onze vizier, DAS Future.
In de categorie DAS Now valt o.a. de pilot van een kantorencomplex te Utrecht waarvan de isolerende beglazing onder de loep is genomen. De concrete vraag die wij ons gesteld hebben, is isolerende beglazing voortduren duurzaam? Dit hebben wij d.m.v. sensortechniek onderzocht en de resultaten zijn opzienbarend.
Is isolerende beglazing voortdurend duurzaam?
Om de duurzaamheidsambities te behalen is het bouwkundig isoleren van vastgoed één van de belangrijkste ingrepen. Een van de voorkomende ingrepen is het plaatsen van isolerende beglazing, maar hoe is de degradatie van isolerende beglazing op lange termijn?
De glas fabrikant geeft een levensduur van zeker 25 jaar op, maar wat gebeurt er eigenlijk met de isolatiewaarde?
Volgens opgave zijn producenten verplicht om de spouw met minstens 90% argon te vullen. In de praktijk ligt dit meestal rond de 95%, het gas-verlies mag per jaar maximaal 1% bedragen.
Recentelijk zijn er lab testen uitgevoerd om te onderzoeken hoe de isolatiewaarden zich verhouden tot de tijdsduur. Onderzocht is beglazing uit 2000, Argon gevuld met toentertijd een U waarde tussen 1.3 & 1.4 en een ZTA van 0,7. De uitkomsten van het lab geven nu een U waarde 2.2 en een ZTA waarde van 0,9
In 19 jaar tijd is dit een degradatie U waarde circa 67% en ZTA van circa 28%, wij hebben contact gezocht met diverse leveranciers en producenten voor een verklaring, tot op heden hebben wij nog geen reactie vernomen. Wellicht vergelijkbaar met het artikel in de cobouw van juli j.l. ?
Deze uitkomsten hebben betreffende de 1e pilot kantorencomplex te Utrecht geleid tot vervanging van de isolerende beglazing, deze investering heeft een terugverdientijd van 4 jaar.
NIEUWSOVERZICHT